Corona, feestdagen en vakantie

Het coronavirus heeft invloed op vakanties, feestdagen, het vieren van verjaardagen en andere gezamenlijke activiteiten. Het dagelijks leven is veranderd en beïnvloedt hoe jaarlijkse feestelijkheden eruitzien. De huidige lockdown maakt de kerstvakantie dit jaar ook helemaal anders. Hoe ga je hier als gezin mee om?

De kerstvakantie is vaak een moment van ontmoeting en sociale contacten. Dat zal nu een andere invulling krijgen: familiediners met videoverbinding, op anderhalve meter afstand elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen. Zoek naar wat mogelijk is en start nieuwe tradities.

Wat je thuis kunt doen

Voor de één is het aanpassen van vieringen en tradities moeilijker dan voor de ander. Hoe is dat voor jou en je gezin? Kinderen zijn vaak flexibeler dan volwassenen en passen zich snel aan in een nieuwe situatie. Houding en gedrag van ouders heeft hier grote invloed op. Wees je daarom bewust van de overdracht van verdriet en spanning. Praat met elkaar over veranderingen en beantwoordt vragen van je kinderen zo helder en eerlijk mogelijk. 

Als ouder kun je al deze veranderingen lastig vinden. Dit verdriet is vaak voelbaar en zichtbaar in de gezichtsuitdrukking, houding, gedrag en taal. Kinderen merken jouw verdriet op en nemen dat gevoel en gedrag over. Wanneer je jouw emoties een plek hebt gegeven, voordat je met kinderen over de veranderingen van tradities en feesten praat, kunnen jullie samen kijken naar wat er wel kan. Zoek daarom samen naar feestelijke alternatieven die recht doen aan het feest of jullie traditie. Houd bij alle aanpassingen de reden voor de maatregelen in gedachten: het voorkomen van eventuele verspreidingen van corona, de gezondheid van je naasten en jezelf. 

Kijk ook samen terug op alles wat jullie dit jaar toch hebben mogen en kunnen doen. Oud en Nieuw is het moment voor een nieuwe start. Maak nieuwe plannen voor het nieuwe jaar.

Overzicht Corona Tips

Media gebruik bij kinderen en jongeren

      Kinderen en jongeren kunnen niet naar school of opvang en hebben minder mogelijkheden om zich buiten te vermaken. Daardoor zullen ze vaker achter een beeldscherm kruipen, bovendien moeten ouders ook thuis werken. De vraag is: Hoe ga je handig om...

Wat kun je thuis met de kinderen doen?

      Hieronder staan een aantal tips die je samen met de kinderen kunt doen tijdens de lockdown. Een aantal zijn ook zeer geschikt voor het reduceren van prikkels, zoals het kleien, werken met brooddeeg en het maken van een foccacia.Tips  Kun je niet...

Nog meer structuur nodig tijdens de lockdown

      Veel ouders moeten er weer aan geloven, het zoeken van een balans tussen thuiswerken, thuisonderwijs, familietijd en me-time. Alle 4 zijn belangrijk en daarom is het nodig om bij deze bijzondere situatie stil te staan, hoe je dit op een goede...

Postadres

Delftsestraatweg 280A
2645 AE Delfgauw

Contact

info@kindinpraktijk.nl
015 202 4606

jeugdhulp

Pin It on Pinterest

Share This