Nog meer structuur nodig tijdens de lockdown

Veel ouders moeten er weer aan geloven, het zoeken van een balans tussen thuiswerken, thuisonderwijs, familietijd en me-time. Alle 4 zijn belangrijk en daarom is het nodig om bij deze bijzondere situatie stil te staan, hoe je dit op een goede manier kunt managen.

Hoe combineer je, zonder alles op de spits te drijven, het thuiswerken met je kinderen die thuis onderwijs krijgen. Voorlopig zit je met elkaar opgescheept en moet je ruzie zo veel mogelijk voorkomen en ook nog jezelf tijd en ruimte gunnen. Een moment om terug te kijken hoe is het tijdens de vorige lockdown is gegaan, wat werkte er wel en wat niet en wat kan er anders. Breng structuur in je dag aan door het ritme van school en jouw werkdag zo goed mogelijk na te bootsen. Structuur zal de nodige rust brengen voor kinderen en jezelf.

De volgende tips kunnen je hierbij helpen

  • ken je werktijd af. Bedenk hoeveel uren werken kan als je de kinderen in huis hebt.
  • Wissel af tussen tijd ‘SAMEN’ en tijd ‘ALLEEN’.
  • Geef je ‘SAMEN’- en ‘ALLEEN’-tijd visueel weer zodat je kind(eren) duidelijk weten wanneer je aan het werkt bent (en er dus niet voor hen bent).
  • Tracht, indien haalbaar, de structuur elke dag hetzelfde te houden zodat je kind(eren) kunnen wennen aan deze nieuwe situatie (tijdens weekdagen thuis zijn en je ouder(s) die thuis aan het werken zijn voor hun werk). 

Tijdens de momenten ‘SAMEN’ doe je gemeenschappelijke activiteiten zoals: opstaan, ontbijten, tandenpoetsen, eten klaar maken, fruit snijden, koekje kiezen, gezelschap spel spelen, koken bijvoorbeeld. 

Tijdens de momenten ‘ALLEEN’ hebben zowel jij als je ‘kind(eren)’ tijd om een activiteit alleen te doen. Jij werkt dan en je kinderen doen (afhankelijk van de leeftijd) zelfstandig een activiteit zoals bijvoorbeeld: knutselen, tekenen, kleien, afwasmachine leeg maken, kamer opruimen, huiswerk maken (als er vanuit de school huiswerk werd meegegeven), film kijken, kamp bouwen met je stoelen en lakens, in de tuin spelen bijvoorbeeld. 

Nog meer structuur nodig?

Zeker voor jongere kinderen is het handig om de ‘SAMEN’- en ‘ALLEEN’-tijd visueel duidelijk te maken door bijvoorbeeld op een prikbord of koelkast een briefje te hangen waarin je voor elke dag weergeeft hoe de dag er uitziet.  Je kunt met tekst of beelden werken en streep bijvoorbeeld met je kind telkens door wanneer je naar de volgende activiteit overgaat. 

Concretiseer de ‘SAMEN’ of ‘ALLEEN’-tijd door:

  • Samen een dag- of weekschema te maken. Dit kan op zich al een creatieve opdracht zijn die kinderen op een aangename manier laat beseffen hoe de dagen er anders dan normaal zullen uitzien.
  • Tekening of gebruik een afbeelding van ontbijt, bureau, fruit/koek, boterhammen, en zet dit in je dag- of weekschema.
  • Je kind bij de ‘ALLEEN’-tijd te laten kiezen tussen twee mogelijkheden. 

Een wasknijper kan aangeven waar zitten we nu op de dag of kaartjes aan een slinger hangen, op een magneet bord.

Voor grotere kinderen kan het fijn zijn om zelf op een whiteboard te tekenen of te schrijven.  

Overzicht Aanbod

Media gebruik bij kinderen en jongeren

      Kinderen en jongeren kunnen niet naar school of opvang en hebben minder mogelijkheden om zich buiten te vermaken. Daardoor zullen ze vaker achter een beeldscherm kruipen, bovendien moeten ouders ook thuis werken. De vraag is: Hoe ga je handig om...

Wat kun je thuis met de kinderen doen?

      Hieronder staan een aantal tips die je samen met de kinderen kunt doen tijdens de lockdown. Een aantal zijn ook zeer geschikt voor het reduceren van prikkels, zoals het kleien, werken met brooddeeg en het maken van een foccacia.Tips  Kun je niet...

Corona, feestdagen en vakantie

      Het coronavirus heeft invloed op vakanties, feestdagen, het vieren van verjaardagen en andere gezamenlijke activiteiten. Het dagelijks leven is veranderd en beïnvloedt hoe jaarlijkse feestelijkheden eruitzien. De huidige lockdown maakt de...

Postadres

Delftsestraatweg 280A
2645 AE Delfgauw

Contact

info@kindinpraktijk.nl
015 202 4606

jeugdhulp

Pin It on Pinterest

Share This